Mehrdad Darvishpour, född 6 september 1960 i Iran, är en iransk-svensk sociolog, docent och forskare i socialt arbete vid akademin för hälsa, vård och välfärd vid Mälardalens högskola.
Darvishpour, som kom till Sverige som politisk flykting 1984, disputerade i sociologi vid Stockholms universitet 2003. Han har genomfört ett antal studier på temat kön, etnicitet och familj. Han har också behandlat hedersproblematiken. Han forskar om familj, genus och etnicitet; hedersproblematiken, maskulinitet och jämställdhet; integration, makt och diskriminering; ensamkommande och nyanlända barn och ungdomar.
Mehrdad Darvishpour har publicerat många vetenskapliga texter och medverkat i flera rapporter på regeringens uppdrag om invandrarkvinnor, hedersproblematik i skolor, invandrade män och jämställdhet. Mehrdad är också redaktör till boken ”Migration och etnicitet. Perspektiv på ett mångkulturellt Sverige”. Hans senaste forskning handlar om integration och jämställdhetsutveckling bland nyanlända barn och ungdomar i Sverige. Han är en flitigt anlitad föredragshållare och debattör, som ofta syns i media och föreläser runt om landet.
Han har också publicerat en studie, ”Välfärdsstatens styvbarn – Ett intersektionellt perspektiv på etniska relationer och diskriminering i Sverige”. Den tar upp problemen runt integration och diskriminering. Mehrdad Darvishpours studie hävdar att gapet mellan inrikes födda och utrikes födda till stor del beror på diskriminering. Han anser att integration är en ömsesidig relation och att invandrade gruppers existens kan bidra till att Sverige blir mer integrerat i den globala mångfalden. Förklaringen att den kulturella skillnaden mellan “svenskar” och “invandrare” är huvudanledningen till det stora gapet och att det ger grupperna olika förutsättningar och livsstil är felaktig, anser Mehrdad Darvishpour.
Mehrdad Darvishpour är huvudansvarig för ett projekt om nyanlända barn och ungdomars inkludering och jämställdhetsutveckling i Sörmland och Västmanland. Projektet finansierades under första året av Samhällskontrakten vid Mälardalens högskola och startades i januari 2017 tillsammans med Niclas Månsson, professor i pedagogik, Ildikó Asztalos Morell, docent i sociologi, och Magnus Hoppe, fil.dr i företagsekonomi vid Mälardalens högskola.
(From: Wikipedia)