سید علی صالحی شاعر و نویسندهی صاحبنام معاصر ایرانی در 1 فروردین 1334 در یکی از روستاهای استان خوزستان متولد شد. او یکی از بنیانگذاران جریان موج ناب و شعر گفتار در شعر معاصر ایران است که بهعنوان دبیر در کانون نویسندگان ایران نیز فعالیت داشته است:
زندگینامه سید علی صالحی
سید علی صالحی در خانوادهای کشاورز در روستای مرغاب از توابع ایذه استان خوزستان متولد شد. پدرش نیز ذوق شعرسرایی داشت و به شاهنامهخوانی علاقهمند بود. در سن 6 سالگی به سبب شیوع حصبه همراه با خانواده به مسجد سلیمان نقلمکان کرد و در آنجا وارد دبستان سعدی شد. از کودکی در کنار تحصیل با انجام مشاغل گوناگون در تامین معاش به خانواده کمک میکرد.
سید علی صالحی در سال 1354 دیپلم ریاضی گرفت و سپس وارد نظام وظیفه شد. در دوران خدمت متحمل سختیهای زیادی شد و درنهایت به سبب ضعف بینایی و معافیت پزشکی در سال 1355 به مسجد سلیمان بازگشت. در این مدت اشعارش در مجلههای این شهر چاپ میشد. سید علی صالحی در سال 1358 به تهران نقلمکان کرد و در پاییز همان سال در رشتهی ادبیات دانشکده هنرهای دراماتیک پذیرفته شد. در این دوران وارد فعالیتهای مطبوعاتی شد و به عضویت کانون نویسندگان ایران در آمد.
سید علی در کنار کار روزنامهنگاری، سرودن شعر را نیز بهطور فعال دنبال میکرد و دفاتر شعرش مورد استقبال ناشران و مردم قرار میگرفت. در سال 1360 در مهدکودک لیلی که توسط پرویز رجبی و همسرش اداره میشد به قصهگویی برای کودکان میپرداخت. از سال 1369 تا 1379 به عنوان دبیر سرویس ادبی و صفحه شعر در مجله دنیای سخن مشغول فعالیت شد. از همین دوره اشعارش به زبانهای انگلیسی، فرانسه، عربی، آلمانی، روسی و کردی در مطبوعات منتشر میشد. در سال 1379 کارگاه شعر دنیای سخن را تاسیس کرد. سید علی صالحی در سال 1382 به عنوان سردبیر، یک شماره از مجله معیار ادبی را منتشر ساخت که پس از آن ممنوعالمصاحبه و از ادامه کار محروم شد.
اشعار سید علی صالحی در سال 1350 در رادیوهای استان خوزستان معرفی شد و مورد حمایت شاعرانی همچون مهدی اخوان ثالث قرار گرفت. اولین اشعارش در سال 1350 با تلاش ابوالقاسم حالت در مجله محلی شرکت نفت مسجدسلیمان منتشر شد. در آن دوران در کنار شاعران پیشکسوت جنوب در مجالس شب شعر مسجد سلیمان شرکت میکرد.
سید علی صالحی در سال 1354 جریان موج ناب را پایهریزی کرد، دو سال موفق به دریافت جایزه فروغ فرخزاد در شعر شد. او در سال 1363 آغازگر جریان شعری تحت عنوان شعر گفتار بود که تا به امروز جایگاهی پذیرفته شده در ادبیات ایران دارد. از او چند رمان و بیش از 50 مجموعه شعری به یادگار مانده است. از آثار سید علی صالحی در این سالها میتوان به رمانهای علو (1376) و چشم براه بانو (1375) و مجموعه اشعار لیالی لا (1362)، ساده بودم، تو نبودی، باران بود (1380)، نشانیها (1374) و دختر ویولنزن در کوچه های برفی آذر ماه (1395) دیر آمدی ریرا (1380) اشاره کرد.
همچنین از جوایز و افتخارات این شاعر نامآشنای معاصر میتوان از جایزه شعر نیما برای مجموعه شعر انیس آخر همین هفته میآید در سال 1389 و جایزه طلایی بیستویکمین جشنواره ادبی گلاویژ در سال 1397 در اقلیم کردستان نام برد.
سید علی صالحی در سال 1363 ازدواج کرد. همسرش مؤسس و مدیر مهد کودک بود. طبق گفته خودش شخصیت ریرا در شعرهایش همسر و عشق اول و آخرش است.
جریان موج ناب
موج ناب از زایشهای جریان شعری موج نو بشمار میرود. سید علی صالحی به همراه چند تن از شاعران هم دوره خود جریان موج ناب در شعر سپید را پایهگذاری کردند. منوچهر آتشی و و نصرت رحمانی از حامیان این جریان پیشرو در تهران بودند. هرچند این جریان شعری مورداستقبال مردم و نشریاتی همچون تماشا و بنیاد قرار گرفت، اما دو رخداد انقلاب و جنگ تحمیلی موجب کمرنگ شدن و خاموشی تدریجی این جریان شعری شد. سید علی صالحی در سال 1357 از این جریان فاصله گرفت چرا که از نظر او تمام شاعران این جریان شبیه هم شده بودند. از ویژگیهای بارز این جریان موج ناب میتوان به فردگرایی، تعهد به عناصر اندیشه و محتوا، اقلیمگرایی، گریز از وزن و گرایش به نثر، زبان عاطفی، توجه به شکل بیان اشاره کرد.
سبک شعر سید علی صالحی
زبان فارسی از نظر سید علی صالحی،گنجینهی ذوق و قریحه است که برای فارسیزبانان امکان ایجاد سخن در قالبهای شعری و داستانی را فراهم میسازد. شعر او شناختهشدهترین نماینده شعر گفتاری است که در اوج سادگی و زیبایی و در زبان محاوره، به دنبال قابلیتهای نوین در نظم است. در شعر او زبان عامیانه بستری برای کنشهای شاعرانه است. صمیمیت، عاطفه و جذابیت از ویژگیهای بارز اشعار او هستند و با استفاده از شگردهای روایت و گفتار، ارتباط عاطفی عمیقی با مخاطبین برقرار میکند.
کتاب های سید علی صالحی
- کتاب به تو فکر میکنم
- کتاب خط هفتم کیمیانویس
- کتاب راه دور
- کتاب دعوت دوباره به ادامه دریا
- کتاب آخرین عاشقانه های ری را
- کتاب زن در سایه چهره اش را نشان خواهد داد
- کتاب دعوت به دعای عهد زنان
- کتاب بیانیه برای باران
- کتاب کوچک معصومیت و امید
- کتاب گل رز در سفر به ستاره شمالی
- کتاب هوای الوداع به موسم زایمان آب
- کتاب شبانه ها
- کتاب نگران نباش همه چیز درست خواهد شد
- کتاب منم کورش شهریار روشنایی ها
- کتاب عاشقانه های پس از گرگ
- کتاب شرح شوکران
- کتاب زیارت نامه خوانی مرغ سحر و هم خوانی دختران خردادماه
- کتاب نشانیها
- کتاب گزینه اشعار سید علی صالحی
- کتاب مجموعه اشعار سید علی صالحی
- کتاب ما نباید بمیریم، رویاها بی مادر میشوند
- کتاب رد پای برف تا بلوغ کامل گل سرخ
- کتاب گزارش به نازادگان
- کتاب پرده را کنار بزن در پایان عشق پیروز است
- کتاب این شفا برسد به دست مجروح ترین رویاها
- کتاب دعای زنی که در راه تنها میرفت
- کتاب آغوش حروف آهسته آزادی
- کتاب پنهانی چند شعر عاشقانه برای دو سه نفر
- کتاب زندگی کن بگذار دیگران هم زندگی کنند
- کتاب اشاره به دریا پیش از زوال بزرگ
- کتاب این منم زرتشت، ارابه ران خورشید
- کتاب چند رویا مانده تا طلوع رنگین کمان
- کتاب دیر آمدی ریرا نامه ها
- کتاب نامه ها
- کتاب سمفونی سپیده دم
- کتاب قمری غمخوار در شامگاه خزانی
- کتاب وقتی رسیدیم که قطار رفته بود
- کتاب نان و شراب و قصیده
(برگرفته از سایت کتابانه)