ایران در پیچ گذار به دموکراسی
«گذار به دموکراسی» را می توان از جمله حیاتی ترین و مهمترین رویدادهای جامعه بشری پس از جنگ جهانی دوم دانست. امروزه کشورهایی که این مسیر را با موفقیت طی نموده اند و موفق به تثبیت و تحکیم دموکراسی درجامعه خویش شده اند، جزء پیشرفته ترین و توسعه یافته ترین جوامع بشری هستند. مطالبات دموکراسی خواهانه در ایران قدمتی نزدیک به 120 سال دارد و از این حیث یکی از طولانی ترین دوره های گذار به دموکراسی در جهان مربوط به کشور ایران می باشد. با این حال علی رغم فداکاری ها و جانفشانی های فراوان فرزندان این سرزمین کهن در راه نهادینه کردن دموکراسی، مشکلات مربوط به آن در کشور ایران همچنان پابرجاست، به نحوی که در آستانه قرن بیست ویکم، حاکمیت سیاسی در ایران یکی از مستبدترین و غیردموکراتیک ترین رژیم های سیاسی در جهان محسوب می گردد. با این حال جامعه ایران در سالهای اخیر دچار دگرگونی ها ژرفی گردیده است که تمایلات دموکراتیک را در بین آنان به شدت تقویت نموده، به نحوی که در بزنگاههای حساس بر سر تحقق آرمانهای دموکراتیک، کمر به مبارزه با حاکمیت مستبد دینی نهاده و در راه آن خونهای فراوانی از فرزندان این سرزمین به زمین ریخته شد که آخرین آن در جنبش دموکراسی خواهانه «زن، زندگی،آزادی» متبلور گردیده است، و این مبارزه به روش های مختلف همچنان ادامه دارد.
این کتاب بر آن است تا ضمن بررسی سیر تاریخی مطالبات دموکراسی خواهانه در ایران، به تحلیل وضعیت «گذار به دموکراسی» در عصر جمهوری اسلامی از حیث ساختاری(سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی) و کنشگری (بازیگران حکومتی و اپوزیسیون خارج از حکومت) بپردازد و با توجه به جمع آوری داده ها از طریق روش تحلیل روند مشخص نماید از بین سه مدل گذار به دموکراسی (گذار از بالا-گذار توافقی- گذار از پایین) کدام یک از بخت و اقبال بیشتری برای تحقق برخوردار بوده و سپس از طریق روش ماتریس سوآت راهبردهای چهارگانه(راهبردهای تهاجمی- راهبردهای رقابتی- راهبردهای محافظهکارانه- راهبردهای تدافعی) مرتبط به دوران گذار به دموکراسی استخراج گردیده که می تواند برای مبارزان دموکراسی خواه همانند نقشه راهی جهت افزایش موفقیت این دوران و کاهش هزینه های آن مورد استفاده قرار گیرد.
بسیاری از داده های این کتاب از طریق مصاحبه حضوری با بیش از بیست تن اساتید برجسته دانشگاه و صاحب نظران مرتبط با مبحث «گذار به دموکراسی» حاصل گردیده است که همین امر بر تنوع دیدگاهها و غنای محتوای کتاب افزوده است.
(برگرفته از پیشگفتار کتاب)